bg

en

villakokiche.bg

Новини

Абонирай се

Забележителности

в района на вила Кокиче

 

Град Троян - Разположен е на двата бряга на река Бели Осъм, Населението му наброява 26 хиляди жители. В древността Край древния римски път Виа Траяна, функционират здраво Укрепени крепости, охраняващи движението по важния път и неговата отбрана. Впоследствие името на пътя се пренася върху по-късно възникналото селище - Троян. Града предлага възможности за развлечение, разходки, посещение на музеии и заведения за хранене с типична българска кухня.

 

МУЗЕЙ НА НАРОДНИТЕ ЗАНАЯТИ И ПРИЛОЖНИ МИЗКУСТВА 

 

През 1968г. в Троян е открита експозицията на единствения по рода си в страната МУЗЕЙ НА НАРОДНИТЕ ЗАНАЯТИ И ПРИЛОЖНИ ИЗКУСТВА, тя  представя една малка част от богатите колекции от старо и съвременно народно изкуство

За контакти: 0670 / 620 62; 620 63; 0888 668 784 begin_of_the_skype_highlighting              0888 668 784      end_of_the_skype_highlighting
Работно време: Зимен сезон: от 9 до 17 часа
почивен ден събота и неделя
Летен сезон от 9 до 17 часа
от понеделник до неделя 

НАЦИОНАЛНА ИЗЛОЖБА НА НАРОДНИТЕ ХУДОЖЕСТВЕНИ ЗАНАЯТИ

Намира се на 10 км. от Троян - в с. Орешак. Това е единственото място, където майстори от цялата страна показват своите произведения.  Изложението е построено на площ 50 дка., разполага с 9 изложбени зали с обща изложбена площ 4500кв.м. и многофункционална конферентна зала.

Изложението работи целогодишно, без почивен ден. В една от изложбените зали е организиран богат базар с предмети, изработени от български и чуждестранни майстори.

За контакти: 06952/ 23 17; 28 16

 

 

ПРИРОДОНАУЧЕН МУЗЕЙ - Черни Осъм

Природонаучният музей в с. Черни Осъм, една от привлекателните атракции за гостите на региона.

Сбирката е дело на ентусиазма, знанията и труда / от 1956г. насам / на местния учител Илия Христов.
 В залите на Музея са показани над 700 експоната. Тук могат да се видят представители на всички животински видове, обитаващи Средна Стара планина.  В залата за атракции, с движение на животни, гласове на зверове и птици, е пресъздаден чудният свят на природата.

Работно време: 9.00-17.00 ч.
За контакти: 06962/ 371

 

ГАЛЕРИЯ “СЕРЯКОВА КЪЩА”        

Градската художествена галерия е разположена в къщата на Ботевия четник Георги Серяков.   Обявена е за паметник на културата. В изложбените зали на галерия “СЕРЯКОВАТА КЪЩА” се представят творбите на многобройните троянски художници.

За контакти: 06966/ 32877  

Работно време: от вторник до петък от 10.00-18 ч; събота от 10.00-13.00 ч;

 

Църква Св. Петка Параскева – с.Чифлик

 

Църква Св. Николай – с. Бели Осъм

 

Троянският манастир "Успение Богородично " е безспорно най-голямата историческа и културна забележителност на този край. Разположен е на 10 км от Троян на брега на р. Черни Осъм. Той е  трети по големина в цялата страна. Основан е в края на 16 век. Забележителен е със своята архитектура, дърворезби и невероятните стенописи в манастирската църква - дело на Захари Зограф .Наред с това манастирът е бил известен книжовен център и истинско революционно средище в средата на 19 век.
Тук е бил основан революционен комитет от Левски, в който са участвали всички монаси. За тези времена свидетелства музеят на Апостола в манастира.

Манастирът е прочут и с чудотворната си икона Св. Богородица Троеручица.
На храмовия празник 15 август иконата се изнася на голямо литийно шествие до близкия параклис. Освен с иконите си, манастирът е известен и със забележителния си дърворезбен иконостас

Отворен е за посещение всеки ден.
За контакти: 06952/ 24 80; 28 66

 

Зелениковският манастир „Свети Йоан Предтеча” се намира в местността "Зелениковец" създаден през 1832г. като клон на Троянския манастир и е  лятна резиденция на българския патриарх.

 

 

Беклемето

Местонстта  Беклемето (1320 м. н. в. ) намира се  на 20 км югозападноот града под Троянския проход и е на 15 км. от с. Чифлик. Комплексът предлага чудесни условия за зимен туризъм. Разполага с комбинация от три ски писти с обща дължина около 2,5км; най – добрата писта за биатлон и ски три ски-гардероба,шест моторни шейни и един радтрак.

Снегозадържането тук е около 170 дни годишно. Беклемето е изходна база за много туристически маршрути из Троянския Балкан.

 

„Арката на Свободата”
Най-близкият паметник за посещение в местността „Беклемето” е  „Арката на Свободата”. Паметника се намира на около 3 км от Туристически комплекс „Беклемето” . Издигнат от признателния народ към руските войски на вр. Горалтепе – най-видното място източно от прохода. На арката чрез барелефи са изобразени хайдути, руски войници, жени в народни носии. Около паметника има  площадка от която се отрива прелестна панорама във всички посоки, като на север се виждат долините на Троян, а на юг се разкрива гледка към Средна гора, Родопите и Рила.
До нея се стига по тесен, асфалтов път

 

Древния римски „Виа Траяна”
На места в района са запазени фрагменти от древния римски „Виа Траяна” - пътят на Траян. Тук по времето на царуването на римския император Траян Август започва строителството на пътната артерия с крепости около нея. Събирайки в себе си няколко селищни пътеки, пътят е преминавал през девет тракийски селища и укрепления в района на Троянска община, на туристическото градче Беклемето, връх Курт хисар (Вълча крепост) на югоизток и е слизал в района на село Христо Даново. Трасето е част от пътя Ескус – Филипопол, осъществявал една от най-преките връзки от Дунавския лимес до провинция Тракия. Той е свързвал Крайдунавския с Централния път, пресичайки „Хемус” през днешния Троянски проход