За село Чифлик

За селото

Село Чифлик се намира в планински район, на 16 км западно от град Троян, при извора на река Бели Осъм. Селото е разположено между резерватите Кашка, Васильов и Козя стена, част от Национален парк Централен Балкан. Климатът е умерен, планински, със                                                            сравнително прохладно лято и снежна зима.
Чешмата, посветена на Ботевите четници
Ето една история за чешмата посветена на Ботевите четници...
Чешмата се намира до един от мостовете над реката(Бели Осъм), сгушена в склона до него. Ако не карате бавно, или не ходите пеша сигурно ще я подминете. Цялата е покрита с красиво цъфнал здравец. Паметната плоча с кръстосани пистолет и нож напомня за въстания и революционери. И наистина, изписаните имена са на четирима от четата на  Христо Ботев. Това са: Никола Тихов Обретенов, Сава Пенев Рашев Димитър Тодоров(Димитрото) и Стоян Господински (Ловчалийчето). Заедно с Ботев, преминават Дунав на „Радецки“ и участват във всички битки на четата. При връх Околчица те са едни от малкото свидетели на смъртта на воеводата на 20 май 1876г. След това  се присъединяват към друга група и поемат на изток в Стара Планина. Водачът на  другата чета е  ранен смъртно от засада на 13 юни и умира в местността „Каш Кара“ край село Чифлик. А четиримата другари след дълго скитане се укриват в „Балювия хан“, някъде в района. Както често се е случвало и този път се намерили низки хорица – предатели. Въстанниците, обкръжени от турците, при заплахата, че ще подпалят хана, решават да се предадат. Стоян Ловчалийчето (Българенчето)  се самоубива, за да остане верен на четническата си клетва, а останалите трима, навързани в синджири са отведени, осъдени и гният по затворите в Турция чак до Освобождението.

Отпуснете се в минералните води на селото

Минерални басейни

В района на с. Чифлик има няколко минералнибасейна на обществено разположение целогодишно. Минералната вода извира с температура……

Минералната вода на Чифлик по състав  се доближава до тази в Горна Баня, Банкя, Хисар, Момина Чешма и Вършец и може да се използва за лечение при много заболявания: болести на опорно-двигателния апарат, неврологични болести, нефро-урологични, сърдечно-съдови, ендокринно-обменни и алергични заболявания. Лечебно-профилактичните свойства на минералната ворда се определят от комплексното действие на нейните лечебни фактори – наличните химични компоненти и специфично действащите съставки.

Насладете се на зимните спортове

Ски курорт Беклемето
Ски курорт Беклемето се намира на 1320 метра над морското равнище, на около 20 км. от град Троян. Той е част от Национален парк Централен Балкан. Снежните дни са около 170 на година. В региона има изобилие от хотели, почивни стнации и частни вили. Мястото е подходящо за летни и зимни планински походи към високата част на планината.

Тук се намират най-добрите български писти за биатлон и ски-бягане с дължина 2 километра, 3, 5 км, 7км и 10 км, които са одобрени от международната биатлон и ски-организации ФИБА и ФИС.

Беклемето има и три ски-писти за алпийски дисциплини със ски-лифтове. В курорта  има “Планински център”, където могат да се наемат ски, обувки, шейни, както и други съоръжения за зимен спорт.